Blog: Yazı Ana Blog Sayfasına Geri Dön
Bağlamaya Genel Bir Bakış Ve Özel Bağlama Eğitimi
- Serhat Tomur
- 27 Oca 2015
Bağlama, halk müziğini icra etmek için kullanılan, ulusal bir çalgımızdır. Kökü Orta Asya'ya, kopuza, kadar gider. Yaklaşık 1000 yıl önce Türk'ler, Anadolu'ya göç etmesiyle, kendi kültürlerini de beraberinde getirdiler. Hatta tarihi kaynaklar, Anadolu'da, Çorum'da, bağlamanın 3700 yıl önce çalındığını göstermektedir (Anadolu Medeniyetler Müzesi). Aradan geçen uzun süre içerisinde bağlama, gerek şekil bakımından, gerek çalış tekniği açısından, büyük değişimler geçirmiştir. On bin yıllık kültürel birikime sahip Anadolu'da, farklı bölgelerdeki farklı müzikal veriler (sözlü-sözsüz), Orta Asya bozkırlarının çalgısı ile icra edilmeye başlandı. Yüzyıllar önce bağlama, elle ve parmakla icra edilirken, Anadolu'da her yörede farklılık gösteren, tezene (mızrap) kullanılarak çalış teknikleri (tavırlar) gelişmiş ve günümüze kadar icra edile gelmiştir. Örneğin, Ege Bölgesi'nde zeybek tavrı. Kuzey Doğu Anadolu'da (Kars) Azeri tavrı. Akdeniz Bölgesi'nde Silifke, Teke tavrı. Orta Anadolu'da Konya tavrı, maşalama tavrı. Doğu Anadolu'da aşıklama tavrı gibi.
Tekne büyüklükleri ve kullanım amaçlarına göre büyükten küçüğe bağlama türleri:
1) Divan Sazı (tekne boyu:50 cm, sap boyu:66.6 cm)
2) Tanbura (40 cm-53 cm)
3) Bağlama (uzun sap, 34 cm-45.3 cm)
4) Bağlama (kısa sap, 40 cm-40cm)
5) Cura (22cm-29.3cm)
(Bağlamada Düzen Ve Pozisyonlar, İrfan Kurt)
Tellerin birbirine göre akort şekli olan düzenler, genel olarak, bozuk düzen (uzun saplı bağlama ile) ve bağlama düzeni (kısa saplı bağlama ile)'dir. Genellikle yöresel tavırlar uzun sap bağlama ile bozuk düzende ya da onun değişik varyantlarında (Misket düzeni, müstezat düzeni, fidayda düzeni, abdal düzeni gibi) daha iyi icra edilir.
Yüzyıllar boyunca bağlama öğrenimi usta-çırak şeklinde günümüze kadar süregelmiştir. En iyi öğrenim tekniği bana göre, görerek, birebir olmalıdır. Aynı anda, aynı ritimle, beraber çalışma, özellikle enstrüman öğreniminde çok kolaylık sağlar. Yapılan yanlışlar hoca tarafından saniyesinde görülerek telafi edilmekte ve öğrenciye kısa zamanda öğrenme konusunda zaman kazandırmaktadır. Çünkü toplu kurslarda hocalar tek tek öğrenciyle birebir ilgilenemediklerinden, öğrenci yaptığı yanlışı sürekli tekrar ederek, bir gelişme sağlayamamaktadır. Ayrıca derslerin aksatılmadan belirli günlerde devam edilmesi, öğrencinin farkına varamadığı yanlışları birebir hoca tarafından düzeltilmesi bakımından, özel ders eğitiminde, önem arz etmektedir.
Özel bağlama eğitimi, sıkıcı olmayan, samimi, notaları bir kabus haline getirmeyen, motivasyonu güçlü, bu işin zor olmadığını baştan öğrencisine ikna edebilen, pratik methotları iyi hoca bulunduğunda, çok zevkli hale gelecektir. Bundan sonra eğitim, her dersi iple çeken öğrencilerin düzenli özverili çalışmalarıyla, çok daha mükemmel hale gelecek ve çok kısa zamanda ilerleme kaydedilecektir. Nota eğitimini abartarak çok uzun tutmak, hem öğrenciyi sıkmakta, hem de öğrencide bağlama çalma yeteneğinin olmadığı kanısına vardırmaktadır. Halbuki nota, öğrendiğinizi kağıt üzerinde açıkça görmenizi ve tekrar yaparken hatırlamanız açısından bir araçtır. Olmazsa olmaz değildir. Bağlama öğreniminde asıl olan, dersi hocayla, görerek, müzik kulağıyla ve müzik hafızasıyla öğrenmektir. Müzik parçasını çalmadan önce nota okuma (solfej) tabiki önemlidir. Ancak solfej, özellikle notaların sürelerini kaçırdığımızda, hangi notaya hangi tezene vuruşu geldiğini ve hangi parmağı basacağımızı unuttuğumuzda, çok önemlidir ve öğrenmeyi hızlandırır. Şüphesiz usta-çırak şeklinde öğrenim, özel ders eğitimiyle, nota öğrenimi ile daha tamamlayıcı hale gelecektir.
- 3105 Kere Okundu
Etiketler
Müzik - BağlamaYazar Hakkında
Serhat Tomur
Bağlama Öğretmeni Trt Ankara Radyosu
- Şişli, İstanbul
- Bağlama, Kompozisyon, Solfej
- Tüm İstanbul
- 750 TL/Saat
- Tanıtım Videosu
- Onaylı Üye
- (19 Yorum)
- Blog Yazarı (3 Yazı)
- 2013'den bu yana üye
- 2 gün önce
- Offline
Başarı Hikayeleri
Geçen yıl verdiğim ilandan beri sayenizde o kadar çok yeni öğrencilerle tanıştım ki bunun için size çok teşekkür ederim.
Burcu K. - Denizli