Skip to content

Blog: Yazı Ana Blog Sayfasına Geri Dön

Dikkat! Beynimiz tembelleşiyor.

  • Ergün Güzel
  • 06 Kas 2015
Telekomünikasyon araçlarının yaygınlaştığı, tabletlerin ve bilgisayarların elimizden düşmediği, her odaya bir televizyon alındığı bu dönemde elektronik aletlerin olmadığı bir Dünya hayal ediyorum. Neden mi? Yazımda bu hayalin sebeplerini edebiyatım yettiğince aktarmaya çalışacağım. İlk ve orta öğretimdeki öğrencilerimin ders ve ödev yapmadaki ilgisizliğini, isteksizliğini anlamaya çalıştığımda ve sorguladığımda hep yakın cevapları alıyorum: " Ders çalışırken aklıma farklı şeyler geliyor, okuduklarımı anlayamıyorum." Aslında yaşadıkları dikkat ve konsantrasyon sorununu kendilerince ifade etmeye çalışıyorlar. Dikkatlerinin çabuk dağıldığını biliyor; fakat sebebini kestiremiyorlar. Bahsettiğim öğrencilerim akıllı telefonları aktif şekilde kullanan, iddialı bir şekilde bilgisayar oyunları oynayan, kendi çaplarında dizi ve film takip eden çocuklar. Fakat kitap okuma ve anlama söz konusu olduğunda, ders ve ödevler olduğunda akılları farklı yaşantı ve olaylara gidiyor, kısa süre içerisinde sıkılıyorlar ve ilgisizleşiyorlar. Aslında bu durum olağandır ve beklentilerim dahilindedir. Uyarıcıların yüksek olduğu; ses, ışık ve renk efektlerinin olduğu aygıtlar, işlenmiş ve kalıplara uydurulmuş bilgileri beynimize sunarken beynimizi aktif bir şekilde kullanmamız gerekmemektedir. Beyin yüksek uyarıcılara bezenmiş ve şekillenmiş, süzülmüş verileri yorulmadan, kolayca almaktadır. Bu şekilde çalışmaya alışan beyin uyarıcıların gayet zayıf olduğu, anlamak ve algılamak için kompleks bir şekilde çalışması gereken bir durumla karşılaştığında zorlanması ve öğrencimizin bu durumdan sıkılması çok normaldir. Ders çalışırken, ödevleri yaparken ve dersleri anlamaya çalışırken yine aynı beyin alışık olmadığı şekilde zorlanmaktadır. Öğrencimiz bu durumun sebebini de bilmediği için zihinsel olarak yetersiz olduğunu düşünmektedir. Yani ufak hatalar, büyük hatalar doğurmaktadır. Bu konuda en büyük yardımcımız da kitaplardır. Roman, Hikaye... Bu bağlamda ders verdiğim öğrencilerime kitap okumanın yararlarını anlatır ve kitap hediye ederim. Daha sonra kitap üzerine biraz konuşur ve okursa tekrar kitaplar getiririm. Yoğun algılama ve öğrenme sürecine maruz kalan beyin, bu çalışma şeklini alışkanlık haline getirdiğinde öğrencimiz dersi daha çabuk anlayacak ve aktarabilecektir. Ders ile de sınırlandırmamak gerekir elbet. Öğrencimizin anlama ve algılama hızı artacak ve olayları daha düzgün ve hızlı analiz edecektir. Kısaca çocuklarımızın iyiliği için uğraşırken teknolojik araçların esiri olmamaları için, ölçülü ve kontrollü bir şekilde, bizim nezaretimizde bu araçları kullanmalarına müsaade etmeliyiz. "Kitapların anlama ve algılamadaki yararına değindim sadece. Öğretici yönünü başka bir yazımızda enine, boyuna, dimağımın elverdiği ölçüde yazmaya çalışacağım."

Yazar Hakkında

Ergün Güzel

Ergün Güzel

Sınıf Öğretmeni (İlkögretim)-Matematik

  • Bakırköy, İstanbul
  • Bilgisayar, Fen Bilgisi, Fen ve Teknoloji, Görsel Sanatlar, Hayat Bilgisi, Matematik, Okuma-Yazma, Satranç, Sosyal Bilgiler, Tarih, Türkçe, Geometri, ALES, AYT, DGS, LGS, TYT, YKS, Otomobil
  • Tüm İstanbul
  • 75 TL/Saat
  • Onaylı Üye
  •  (9 Yorum)
  • Blog Yazarı (2 Yazı)
  • 2015'den bu yana üye
  • 1 yıl önce
  • Offline

Başarı Hikayeleri

Sizin sayenizde, başlangıçta hiç ümit etmesem de, Türkiye'de İngilizce öğrenmeye aç, zeki, dürüst, saygılı, öğretmeninin ayağına dahi nerede oturursa otursun seve seve gidebilecek, cesur, fedakar, pırıl pırıl öğrenciler olduğunu keşfettim ve bazı öğrencilerle derslerimize başladık bile!

Bayram G. - İstanbul