Blog: Yazı Ana Blog Sayfasına Geri Dön
Dil Öğreniminde Öğretmen Seçimi Neye Göre Yapılmalı
- Ercan Hoca
- 14 Tem 2015
10 yıllık özel ders öğretmenliğim süresince özel ders almaya gelen öğrencilerimin çoğunun daha önce en az bir kursa gittiği ancak sonuç alamadıklarını gördüm. Bunun sebebi olarak öncelikle kurslarda her ne kadar seviye grupları olsa da farklı seviye ve gereksinimde olan öğrencilerin bir arada olması, dil öğrenmede çok önemli olan interaction yani karşılıklı konuşma ve pratiğin kurs ortamında sınırlı olması, kursların gramer öğretiminden öteye geçememesi, kurs çok iyi olsa bile sabit bir proğram takip edildiği için öğrenci bir dersi kaçırdığında süreçten kopması gibi sebeplerden dil öğrenmekte başarısız olunmakta. Gelen öğrencilerimden çoğu kurstan aldığı kuru ya devretmiş ya da tamamen bırakmış. Burada amacımız kursların kötü olduğunu söylemek değil, doğası gereği kurs sisteminin dil öğreniminde etkili olmadığıdır. Tabi ki özel ders veren kurslar tercih edilebilir.
Gelelim özel ders öğretmeni tercihine. İnternette yüzlerce ders veren arasından nasıl bir seçim yapmalıyız. Öncelikle tabi ki ücret bütçemize uygun olmalı. Ancak ders ücreti düşükse öğretmen kötüdür, yüksekse kalitelidir gibi bir sonuç çıkarılmamalıdır. Öğretmen kalitesine ücrete göre değil daha önceki ders verdiği referanslarına, aldığı eğitim ve sertifikalarına, başarılarına ve sunduğu hizmetlere bakarak karar vermeliyiz. Ayrıca öğretmenin ODTÜ, Hacettepe, Boğaziçi mezunu olması da bu konuda yeterli olduğu anlamına gelmez. Sıradan bir üniversiteden mezun olup kendisini çok iyi geliştirmiş öğretmenler vardır muhakkak. Zaten Türkiyede bütün üniversitelerde ingilizce öğretmenliği müfredatı aynıdır. Burada fark yaratan öğretmenin kendi çabasıdır.
Peki ingilizce öğretmenliği müfredatını başarıyla tamamlayan her öğretmen ingilizce özel ders vermeye uygun mudur? Değildir. Çünkü üniversitede ingilizce öğretmen adayına ingilizce öğretilmez, ingilizceyi bildikleri varsayılır. Bu adaylara ingilizce değil ingilizcenin nasıl öğretileceği verilmeye çalışılır. İngilizce öğretmenliği okuduğu halde ingilizce konuşamayanların sayısı az değildir. Üniversitedeki müfredat haricinde farklı kaynaklardan okuma yapmış mı, dinleme yapmış mı, pratik yapmış mı, yazma konusunda kendini geliştirmiş mi, örneğin hukuk alanında ingilizce kaynak okumuş mu, tıp ingilizcesi görmüş mü, iş ingilizcesine hakim mi? Bütün bunlar gerekli mi? Evet gerekli. Çünkü örneğin "acquire" kelimesi dil öğrenmeden bahsederken dil edinimi anlamında, iş ingilizcesinde şirket satın alımı anlamında kullanılır. Ya da "appeal" fiili hukukta temyiz anlamında, günlük dilde hitap etmek anlamında kullanılır. Özellikle üst düzey metinlerde connotation yani konotasyon dediğimiz kelimelerin yan anlamını bilmek gerekmektedir. Kelimenin ilk anlamına takılıp kalırsak metni anlayamayız. Dolayısıyla ingilizce öğretmeninin sadece günlük dilde kullanılan ingilizceyi bilmesi yetmez.
Sonuç olarak ingilizce ders vermek için ingilizce öğretmeni olmak malesef yeterli değil çünkü üniversitelerimiz ingilizce öğretmenlerimizi üst düzey eğitim verecek şekilde değil çocuklara ve genelde de ortaöğretim öğrencilerine standart bir müfredatı sunacakkadar eğitim veriyor.
Öğrencilerimiz öğretmen seçimini bu bilgiler ışığında yaparsa zaman ve para kaybı yaşamadan doğru öğretmeni bulma şansları artacaktır.
- 2135 Kere Okundu
Etiketler
Yabancı Dil - İngilizceYazar Hakkında
Ercan Hoca
Hacettepe Odtü Harvard
- Güneşli, İstanbul
- Yabancı Dil, IELTS, TOEFL, YDS, İngilizce
- Tüm İstanbul
- 300 TL/Saat
- Onaylı Üye
- (6 Yorum)
- Blog Yazarı (3 Yazı)
- 2013'den bu yana üye
- 1 yıl önce
- Offline
Başarı Hikayeleri
Ozelders.com aracılığıyla çalışmak hem öğrenci hem öğretmen açısından çok kolay ve avantajlı bir yöntem. Siteniz sayesinde adımı duyurma imkanım ve birçok öğrencim oldu.
Seçil A. - İzmir