Blog: Yazı Ana Blog Sayfasına Geri Dön
Ekonometri - İstatistik ne işe yarar? Ödevleri başkasına yaptırırsak ne öğreniriz?
- Eda Buchner
- 28 Ağu 2014
Merhaba,
Buradaki yazılarıma öncelikle en çok sevdiğim ve ders vermekten en fazla haz aldığım konu olan ekonometri ve istatistik üzerinden başlamak istiyorum.
10 sene Fransa'da kaldıktan sonra Türkiye'ye bu sefer akademisyen olarak geri döndüm ve kimi tanıdık toplantılarında İşletme mezunu olanların bile Ekonometrinin ne olduğunu bilmediğini gördüm. Ekonometri dersi verdiğimi söyleyince kişiler anlamadığı için İstatistiğin bir üst aşaması diye açıklamak zorunda kaldım hep.
Gerçekten Ekonometriyi İstatistiğe indirgeyebilir miyiz? Bence hayır. Ekonometri, İstatistik, Ekonomi ve Matematiğin bileşimidir. Finans'taki karmaşık bireysel yatırım araçlarının artması ile şimdilerde en karmaşık ekonometri modellemeleri artık Finans'ta kullanılıyor. Dolayısıyla Ekonometri ekonomik veya finansal büyüklüklerin, ekonomi ve finans teorisi baz alınarak; istatistik ve matematik üzerine modellenmesidir. Neden modellemeye çalışıyoruz diye soracak olursak; bunun en güzel cevabı "şu anda neler olduğunu anlayıp geleceği tahmin etmek için" olur. Dolayısıyla ekonometri bir şirketin satışlarının ana etkenlerini anlayıp geleceğe doğru modellenmesi olabileceği gibi Borsa'daki hisse senetleri fiyatlarının nasıl gelişeceğine dair senaryo üretmekte de kullanılabilir.
Sonuçta iş hayatında önemli bir artı kazandıracak olan Ekonometri altyapısının Üniversite'de iyi bir şekilde inşa edilmesi önemlidir. Üniversite'de Ekonometriyi tam bir şekilde öğrenebilmek için uygulama yapılamasını sağlayan dönem ödevlerini düzgün ve tam bir şekilde yapmak bu alt yapının en önemli zorunluluğudur. Ekonometri dönem ödevlerinde nasıl yapılacağını anlamak ve projeyi tam olarak oluşturup uygulamasını yapabilmek için tabiiki özel ders desteği alınması sağlıklıdır.
Öğretici niteliği çok büyük olan bu dönem ödevlerinin (projelerin) tamamiyle başkası tarafından yapılması hem etik değildir hem de öğretici değildir. Aynı zamanda yaptığım gözlemler ödevlerin çoğunlukla başkası tarafından yapılmış dönem ödevlerinin birer kopyası olduğu ve sürekli aynı kopya olduğu için istenilen fiyatların ise gayet ucuz olduğunu gözlemledim. Sonuçta hiç bir işe yaramayan birbirinin kopyası ödevlerin hocalara sunulması sonucu kalitenin iyice düştüğünü gördüm. Her nekadar hocalar bu ödevleri kabul etsede ilerde iş hayatında aynı kalitesiz işin sürdürülemeyeceği, ancak kişinin kendi bilgisiyle yaratacağı işlerle terfi edebileceği unutulmamalıdır.
Kişi hem üniversite hayatında hem de iş hayatında kendi kişisel bilgi seviyesini artırmak için özel destek alması son derece mantıklıdır. Önemli olan kişisel desteğin bilgi seviyesini artırmaya yönelik olmasıdır. Bir ödev yapılırken de konuyu bilen bir kişi tarafından destek alarak ve öğrenerek yapılmasıdır. Ancak o zaman yapılan ödevin ilerki iş hayatınızda size bir faydası olur.
Sevgi ve saygılarımla,
Eda Buchner
- 4112 Kere Okundu
Etiketler
Üniversite Takviye - İstatistikYazar Hakkında
Eda Buchner
Öğretim Görevlisi
- Kadıköy, İstanbul
- Ekonomi, İstatistik, Yönetim Bilimi, Ekonometri, Finans, İktisat, İngilizce, MS PowerPoint, SPSS, Prezentasyon, Proje Yönetimi, Risk Yönetimi
- Tüm İstanbul
- 900 - 1000 TL/Saat
- Onaylı Üye
- Blog Yazarı (1 Yazı)
- 2014'den bu yana üye
- 1 ay önce
- Offline
Başarı Hikayeleri
Uzun zamandır Ozelders.com üyeliğim vardı fakat aktif olarak kullanmıyordum. Ücretli üyelik paketlerini kullanmaya başladığımdan beri çok sayıda öğrenci bana ulaştı ve bir kısmıyla derse başladık. Zaman içinde daha da fazla öğrencim olacağından eminim...
Serhat Tomur, Bağlama Öğretmeni - İstanbul