Blog: Yazı Ana Blog Sayfasına Geri Dön
Matematik Seviyemiz (2. Bölüm)
- Faruk K.
- 07 Ağu 2015
PISA matematik alanında öğrencilerde, gerçek bağlamda verilen bir problemi matematiksel problem olarak kurgulama, matematiksel bilgi, işlem ve muhakeme ile matematiksel bir problemi çözme, elde edilen bir sonucun gerçek yaşama uygunluğuna karar verme, matematiksel sonuçları yorumlama ve değerlendirme gibi temel yeterlikleri ölçmektedir. Yine matematik alanında sorular için zorluk derecesine göre, “1. düzey altı-Düzey 6” arasında 7 yeterlik düzeyi belirlenmiştir. En basit sorulara dahi cevap veremeyen öğrenciler 1. düzey altı grubunda değerlendirilirken, en karmaşık ve zor olan soruları yapabilen öğrenciler 6. düzeyde değerlendirilmektedir.
5. ve 6. düzeyde yer alan toplam öğrenci yüzdesi Çin (Şanghay)’da %55.4, Türkiye’de ise %5.9’dur. OECD ortalaması ise %12.6’dır. 1. düzey altı ve 1. düzeyde yer alan toplam öğrenci yüzdesi Çin (Şanghay)’da %3.7, Türkiye’de ise %42’dir. OECD ortalaması ise %23’tür. Ülkemizde en fazla yoğunluk 1. ve 2. düzey seviyesindedir (%52). OECD ortalamasında en fazla yoğunluk 2. ve 3. düzey seviyesindedir (%46.2). Bu sonuçlara göre ülkemizde 15 yaş grubu öğrencilerinin çoğunluğunun matematik bilgi ve beceri yönünden en temel yeterlik seviyesinde bulunduğu görülmektedir. En üst düzey olarak adlandırılan 5. ve 6. düzeye öğrencilerimizin sadece %5.9’u ulaşabilmiştir. (6. düzeye ise sadece %1.2’si ulaşabilmiştir.)
Görüldüğü üzere matematik alanında öğrencilerimizin durumu uluslararası ölçekte hiç iç açıcı değildir. OECD ülkeleri arasında sonuncu sırada yer almaktayız. Matematik bilgi ve beceri yönünden öğrencilerimizin yarısından çoğu temel düzeyi aşamamaktadır. 2012 PISA uygulamasından elde ettiğimiz bu veriler ışığında eğitim sistemimizi, öğretim programlarımızı gözden geçirmeliyiz. Bu ve buna benzer uluslararası araştırmalarda daha yukarı sıralarda yer almamız için kafa yormalı ve projeler üretmeliyiz. Örneğin 2021 veya 2024 PISA uygulaması için her alanda ilk 15 ülke içerisinde yer alma şeklinde bir hedef konulup bu doğrultuda eğitim ve öğretim programımızda reform yapabiliriz diye düşünüyorum. 2012 PISA uygulamasında en çok dikkat çeken verilerden biri de Asya ülkelerinin göstermiş oldukları performanstır. Matematik alanında ilk 7’de sırasıyla Çin (Şanghay), Singapur, Çin (Hong Kong), Çin (Tayvan), Kore, Çin (Makau), Japonya yer almaktadır. Tüm bu ülkelerin son 30 yıl içerisinde eğitim politikalarında köklü reformlar yaptıklarını biliyoruz. Ülkemiz de eğitim noktasında bu sıçramayı ve performansı gösterebilecek bir potansiyele sahiptir. Son 10 yılda ülke olarak ekonomide göstermiş olduğumuz performansı eğitim alanında da göstermeliyiz. Bu hususta başta hükümete, bakanlığa, sivil toplum kuruluşlarına, akademisyenlere, eğitimcilere ve öğretmenlere önemli görevler düşmektedir. Eğitimde hak ettiğimiz seviyelere ulaşabilmemiz için hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. (Umuyorum ki PISA 2015 uygulamasında her 3 alanda da ülkemizi sevindirecek sonuçlar elde ederiz.)
- 1237 Kere Okundu
Etiketler
İlköğretim Takviye - Matematik Lise Takviye - Matematik Üniversite Takviye - MatematikYazar Hakkında
Faruk K.
Matematik Öğretmeni
- Hendek, Sakarya
- Matematik, Analitik Geometri, Geometri, İstatistik, ALES, AYT, DGS, KPSS, LGS, TYT
- Tüm Sakarya
- 1000 - 1200 TL/Saat
- Onaylı Üye
- (10 Yorum)
- Blog Yazarı (4 Yazı)
- 2014'den bu yana üye
- 2 ay önce
- Offline
Başarı Hikayeleri
Hoca bulmanın en hızlı yolu. Siteye bıraktığım ders talebine ilk gün içerisinde onlarca hoca geri dönüş yaptı ve anlaştığım bir hoca ile ikinci gün derse başladık bile. Teşekkürler.
Can B. - İstanbul