Blog: Yazı Ana Blog Sayfasına Geri Dön
Osmanlı Türkçesi (Osmanlıca) Öğrenmek Çok Zor Değil!
- Mehmet Üzmez
- 16 Eyl 2015
“Osmanlı Türkçesi” (Osmanlıca) öğrenmek, Türkçe bilen biri için çok da zor değil!
Öncelikle şunu söyleyelim ki, teknik açıdan "Osmanlıca" değil "Osmanlı Türkçesi" tabirini kullanmak en doğrusudur. Fakat günümüzde bu şekilde istimali de cârî olduğu için çeşitli yayınlarda "Osmanlıca" şeklindeki kullanım da görülmektedir.
Bu kullanım farkları neden önemlidir? Çünkü kavramlar önemlidir ve mevzuların temellerini kavramlar oluşturur. Meselâ; "Osmanlıca" dendiğinde - özellikle bilgi olarak altyapısı yetersiz olan kişilerin zihninde - "Fransızca, İngilizce, Arapça, Farsça" gibi ayrı bir dil imajı canlanabilmektedir. Halbuki bu saydığımız lisanlar Türkçeden ayrı diller olup, bu dilleri bilmeyen Türkler açısından tercümeye muhtaçtırlar ve ayrıca "Türkçe"den bâriz şekilde ayrılan apayrı lisanlardır. Halbuki biz bugün Türkiye'de kullanmasak bile Uygurların kullandıkları dile "Uygurca" değil daha doğru tabirle "Uygur Türkçesi" deriz. Türkiye Türkçesinden farkları olsa da öz itibarıyla Türkî yapıya sahiptir çünkü; ayrı bir dil değildir; Uygurların kullandıkları Türkçedir; görüldüğü gibi sonuçta yine Türkçedir. İşte bunun gibi "Osmanlıca" diye "Türkçe"den apayrı ve özde farklı bir lisan bulunmamaktadır ve bunun için de "Osmanlı Türkçesi" tabirini kullanmak daha doğrudur.
Eğer "Osmanlıca"nın farklı bir dil olarak algılanmasında, İslam kültürü ve coğrafî komşuluk gibi çeşitli sebeplerin etkisiyle Arapça ve Farsça kelimelerin çokça yer alması etkili olmuşsa, unutulmamalıdır ki, biz de bugünkü Türkçemizde Batı yani Avrupa dillerinden gelen çok sayıda kelimeyi farklı şekillerde kullanmaktayız ama bu bizim kullandığımız lisanı "İngilizce, Fransızca, Almanca" yapmamaktadır.
Bir başka yönden de "Osmanlıca" eğer Arap harfleri kullanıldığı için farklı bir dil olarak algılanıyorsa, o zaman, şu anda kullandığımız Türk lisanının dahî, Latin harfleri ile yazılmakta olduğundan dolayı "Latince" olarak kabul edilmesi de doğal olur.
Aslında, yukarıdaki bilgiler ve yanı sıra Atilla İlhan, Murat Bardakçı gibi birçok Edebiyat ve Tarih uzmanları açık seçik ve gayet net malumat vermelerine rağmen bu konu hâlâ tartışılmaktadır. Zannımca bu tartışmaların sürmesinin ve "Osmanlıca"nın Türkçe değil de farklı bir dil imiş gibi algılanmaya devam etmesinin önemli bir sebebi dil, tarih ve kültür konusundaki sığlık kaynaklıdır. Kulaktan dolma bilgilere itibar etme, derin okuma ve araştırma eksiği, kasıtlı formasyonlardan etkilenme gibi faktörler bu yanlış algının ve söylemin devamında etkili olmaktadır kanaatindeyim.
Eğer bu yanlış algıyı, sığlığı devam ettirir ve hâlâ "Osmanlıca öğrenmek zor." gibi kuru söylemleri sürdürüsek; bizim bazı İslam öncesi dönem yazılarımızı Batılı bilim adamları ortaya çıkarıp, çözüp, bilim dünyasına ve bizlere hazırlayıp sundukları gibi, yüzlerce yıl kullandığımız zengin Osmanlı Türkçesi birikimimizi de yabancı birileri öğrenip, araştırmalar yapıp, kendimizle ilgili birçok bilgiyi bize sunacaklardır. Nitekim bu da rastlanmayan bir durum değildir. Osmanlı arşivimizde çok sayıda yabancının bulunması buna bir delil sayılabilir.
Bundan kurtulmanın yolu ise önyargıları yıkarak bir an önce "Osmanlı Türkçesi"ni öğrenmeye, okumaya, yazmaya başlamaktır. Aynen son yıllarda yüzbinlerce kişinin başlayıp başardığı gibi. Ne dersiniz? Silkinip başlamaya hazır mısınız?
Not: “Herkes derûnî Tarihî ve Edebî metinleri illâ ki okuyup tahlil edebilir.” demiyorum. Bugün yeni harflerle de bu derinliğe okullarımızda genelde erişilememektedir, malumumuz. Dediğim ve savunduğum şu ki; herkes “Osmanlı Türkçesi””ni öğrenebilir ve kültürünü dışlamak yerine onunla barışık şekilde kendi ecdâdının zengin kültür birikiminden istifade edebilir. Takdir sizin… Başarılar…
- 1907 Kere Okundu
Etiketler
Yabancı Dil - OsmanlıcaYazar Hakkında
Mehmet Üzmez
Tarih Ve Osmanlıca Öğrt., Yayın Müellifi
- 27 YILLIK TARİH, OSMANLICA ÖĞRT. ve YKS, KPSS TARİH YAYIN MÜELLİFİ
- Online Ders Veren
- Fatih, İstanbul
- Sosyal Bilgiler, Tarih, Vatandaşlık, Osmanlı Türkçesi, Uluslararası İlişkiler, Yabancı Dil, AYT, KPSS, LGS, SMMM, TYT, YKS, Osmanlıca
- Tüm İstanbul
- 750 TL/Saat
- Onaylı Üye
- (5 Yorum)
- Blog Yazarı (1 Yazı)
- 2011'den bu yana üye
- Bugün
- Offline
Başarı Hikayeleri
Ozelders.com sayesinde Bursa'da birçok ailem ve öğrencim oldu. Size çok teşekkür ederim.
Nur T. - Bursa