Blog: Yazı Ana Blog Sayfasına Geri Dön
Sınav Kaygısını Başarıya Dönüştürmenin Yolları
- Mustafa Çiçek / Bire-Bir Ders Uzmanı
- 23 Eyl 2015
Gerek basit bir yazılı, gerekse gireceğimiz önemli bir sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıyı hemen hemen hepimiz yaşadık ve halada öğrencilerimiz tarafından yaşanmakta. “Sınav kaygısı” iki ayrı boyutta ele alınabilir.
Bunlar ;
Endişe ve Yoğun Duygulanım : Endişe performansa yönelik zihinsel bir süreçtir. Sınav sonucuna ilişkin olumsuz düşünce, inanç ve beklentilerden oluşur.
Yoğun Duygulanım ise kaygının oluşturduğu uyarı sonucu bedenin olağan işleyiş dengesi dışına çıktığı durumlar olarak özetleyebiliriz. Sınav kaygısı yaşayan öğrencilerimiz, kaygının endişe ve duygulanım boyutlarını genellikle şu şekillerde ifade ederler.
ENDİŞE : - Bu sınavda başarılı olamayacağım. - Bu sınav sonunda herşey berbat olacak. - Sınıftaki herkes benden daha zeki. - Bu sınavda başarısız olursam not durumumu bir daha asla düzeltemem. - Sınav sırasında bildiğim herşeyi unutabilirim. - Kendimi yetersiz ve eksik görüyorum. - Evdekilerin yüzüne nasıl bakarım?
YOĞUN DUYGULANIM : - Kalbim yerinden fırlayacakmış gibi çarpıyor. - O kadar gerginim ki midem altüst olmuş durumda. - Çok perişan bir durumdayım. - Bu sınava gireceğim için paniğe kapıldım, elim ayağım birbirine dolaşıyor. - Kendimi bir sis bulutu içinde hissediyorum, hiçbir şey bilmiyorum ve hatırlamıyorum. - Gözüm kararıyor, midem bulanıyor, soğuk soğuk terliyorum.
PEKİ NASIL ÜSTESİNDEN GELİNEBİLİR ? Eğer sınav öncesi, sınav sırası ya da sonrasında başa çıkamadığınız bir kaygı duygusu yaşıyorsanız, düşünce tarzınıza ve kendinizle olan diyaloğunuza dikkat edin. Yukarıda maddeler halindeki yazdığım düşüncelere kapılıyorsanız genellikle olumsuz ve kendinizi yenilgiye uğratan bir düşünce tarzı içindesiniz demektir. Büyük bir olasılıkla sınav sonrasında kendinizi, bildiklerinizi yapamamakla, dikkatsizlikle, süreyi iyi kullanamamakla ve doğru yaptığınız soruları sonradan değiştirmekle suçlarsınız. Bütün bunlar, gerçek dışı ve olumsuz beklentilerinizin, potansiyelinizi kullanmanıza engel olması sonucunda ortaya çıkar. Öyleyse ilk yapacağınız şey, sınav durumlarında kendinizle ne tür bir diyalog içinde olduğunuza dikkat etmek ve bu diyalog esnasında yakaladığınız olumsuz, gerçek dışı beklenti ve yorumları değiştirmeye çalışmaktır.
Örneğin, "bu sınavda başarısız olacağım ve herkes aptal olduğumu düşünecek" ifadesi yerine, "başarısız olmak ya da olmamak benim elimde. Şansım var, bunu kullanabilirim. Başarısız olsam bile bu benim aptal olduğumu göstermez" düşüncesi duruma daha gerçekçi bakmanızı sağlayacaktır. Ya da karamsar olup "eyvah sınav yaklaşıyor yetiştiremeyeceğim" yerine, "Zamanı bir düşman gibi görüp onunla savaşa girersem hem kendimi yıpratırım, hem de enerjimi yanlış yönde harcamış olurum. Oysa önümdeki zamanı kendi yararıma kullanmak benim elimde".
Unutmayın; başarıya ulaşmanın ilk aşaması, kişinin kendi potansiyelini doğru değerlendirmesidir. Nelerin eksik olduğuna ve neyi, ne kadar öğrenmeniz gerektiğine ancak gerçekçi bir değerlendirme sonucunda karar verebilirsiniz.Eğer kendi zihninizin ürettiği bu olumsuz düşüncelerin tutsağı olmaktan kurtulursanız, endişelerinizin azaldığını ve eskisi kadar olumsuz düşünmediğinizi göreceksiniz. Ayrıca bunların, sınav öncesinden sınav sonrasına doğru, aşama aşama kendiliğinden kaybolduğunu farkedeceksiniz.
Kısaca toparlayacak olursak ; Duygularınız, düşünceleriniz ve bedeniniz arasında sizi bile şaşırtacak bir etkileşim vardır. Bu etkileşim, mutluluğunuza, başarınıza ve sağlığınıza zarar veren silahlı bir çatışmaya da dönüşebilir; kulağınıza çok hoş gelen bir senfoniye de... Bu sizin elinizde!
Unutmayın ki ; Sınavlar birer şanstır ama asla HAYATINIZIN SON ŞANSI DEĞİLDİR! Bu şansı iyi değerlendirmek istiyorsanız, kaygılarınızın sizi değil, sizin kaygılarınızı kontrol etmeniz gerekir.
Hepinize, kaygı ve endişe hissetmeyeceğinizi umduğum sınavlarınızda "Başarılar diliyorum."
Mustafa ÇİÇEK
- 1123 Kere Okundu
Etiketler
Sınav Hazırlık - ALES Sınav Hazırlık - DGS Sınav Hazırlık - JANA Sınav Hazırlık - KPSS Sınav Hazırlık - PMYO Sınav Hazırlık - YÖSYazar Hakkında
Mustafa Çiçek / Bire-Bir Ders Uzmanı
Matematik & Geometri Ve Eğitim Koçluğu.
- Nilüfer, Bursa
- Fen Bilgisi, Matematik, Türkçe, Analitik Geometri, Geometri, ALES, DGS, JANA, KPSS, LYS, PMYO, TEOG, YGS, YÖS, Kariyer Planlama, Dil ve Konuşma Bozuklukları, Uyum Güçlügü Olan Çocuklar, Üstün Yetenekli Çocuklar
- Merkez, Gemlik, Görükle, Gürsu, Kestel, Nilüfer, Osmangazi, İnegöl, Yıldırım
- Onaylı Üye
- (1 Yorum)
- 2015'den bu yana üye
- 1 yıl önce
- Offline
Başarı Hikayeleri
Hoca bulmanın en hızlı yolu. Siteye bıraktığım ders talebine ilk gün içerisinde onlarca hoca geri dönüş yaptı ve anlaştığım bir hoca ile ikinci gün derse başladık bile. Teşekkürler.
Can B. - İstanbul