Skip to content

Blog: Yazı Ana Blog Sayfasına Geri Dön

TEOG ve Diğer Sınavlar

  • Osman U.
  • 15 Eyl 2015
Hayatımızın her anı bir sınav sonucu şekillenmektedir. Gireceğimiz lise, kazanacağımız üniversite, bölüm, çalışacağımız yer derken her isteğimize bir sınavla karar veriliyor. Hal böyle olunca her birimizinde sınavlar için ayrı bir felsefesi, ayrı bir çalışma sistemi vardır. Peki asıl olması gereken nedir? Bu yazımızda bunu ele alacağım. Psikolojik danışman olarak çalıştığım süre boyunca sınavlara küfredeni de duydum, ders çalışmayı çok seveni de; sınavları hayatın merkezine koyup başarısız olanları da gördüm, sınavı o kadar önemsemediği halde başarılı olanları da... Sonuç olarak başarının tek bir yolu yoktur veya tek başarı sınavdan alınan not değildir ama başta da dediğim gibi madem hayallerimize ulaşmak için bu sınavlardan yüksek puanlar almak zorunda bırakıldık o zaman şu yöntemleri izlemek bizi mutlak başarıya götürecektir: 1. Öncelikle kendimizin veya çocuğumuzun bir robot olmadığının farkına varalım. O bir insan ve insanların sevilmek, övülmek, takdir edilmek gibi bir çok ihtiyacı vardır. Ders çalışmak ise bir ihtiyaç değil zorunluluktur. Dolayısıyla öncelikle ihtiyaçların karşılanmadan zorunlulukların gerçekleşme olasılığı yoktur. Öncelikle çocuğumuzu seveceğiz onun sevildiğini hangi koşulda olursa olsun ona olan sevgimizin azalmayacağını hissettireceğiz ki yapmak zorunda olduğu şeyleri (sınavlar gibi) gönül rahatlığıyla yapabilsin. 2. Çocuğu tanımak! Her çocuğun zekası, öğrenme yöntem ve şekli farklılık göstermektedir. Dolayısıyla her çocuğu aynı yöntemlerle aynı konuları öğretmeye çalışmak çoğu zaman boşa harcanan zaman anlamına gelmektedir. Öncelikle çocuğun zeka, ilgi, yetenek, öğrenme stili, öğrenme hızı gibi konularda hangi aşamada olduğu ve yöneliminin ne olduğunun ortaya çıkarılması gerekmektedir. Bu aşamaya dikkat edilmeden sınava hazırlığa geçilemez. Geçilse de başarıya ulaşılamaz. 3. Bu aşamalara dikkat edilerek derslere başlandığı zaman çocuğun okul durumuna ve haftalık boş saatlerine dikkat edilerek uygun bir çalışma programı ayarlanmalıdır. Çocuğun derslerdeki başarı durumuna göre uygun bir dağılım yapılmalı ve ders takibi bu şekilde devam etmelidir. 4. Tüm ön hazırlıklardan sonra derslere başlanmalı ve ders sürecinde de çocuğun psikolojik sağlığı göz ardı edilmemelidir. Bunun için çocuğun durumuna göre herhangi bir psikolojik danışmandan yardım alınabilir. Özellikle çocuğunuzda kaygı, stres, heyecan, öfke gibi durumlar gözleniyorsa yardım almakta geç kalmayınız. Unutmayın ki sınavdan elde edilecek başarı sadece ders çalışmayla değil çocuğun psikolojik, sosyal ve eğitsel tüm yönlerinin eş zamanlı olarak geliştirmesiyle gerçekleşecektir.

Yazar Hakkında

Osman U.

Osman U.

Öğretmen - Psikolojik Danışman

  • Ümraniye, İstanbul
  • Bilgisayar, Bilgi Teknolojisi, Drama, Hayat Bilgisi, İletişim ve Sunum, Matematik, Okuma-Yazma, Satranç, Sosyal Bilgiler, Türkçe, Psikoloji, LGS, Masa Tenisi, Kariyer Planlama, NLP, Uyum Güçlügü Olan Çocuklar, Üstün Yetenekli Çocuklar
  • Tüm İstanbul
  • 40 - 80 TL/Saat
  • Blog Yazarı (1 Yazı)
  • 2015'den bu yana üye
  • 1 yıl önce
  • Offline

Başarı Hikayeleri

İki yıl önce sitenize üye oldum ve bu süre içerisinde sayenizde 50'ye yakın öğrenciyle çalışma imkanı buldum. Teşekkürler Ozelders.com!

Engin Yardımcı - Zonguldak