Blog: Yazı Ana Blog Sayfasına Geri Dön
Wing Chun (Wing Tsun) Kung-Fu Nedir?
- Enes Koc
- 17 Şub 2015
Tarihi 300-400 yıl öncesine dayandığı düşünülen Wing Chun, bir dövüş/savaş sanatı olarak ele alınmıştır. Çin kökenli bu savaş sanatının doğumunda anlatılan, efsaneye göre, Ng Moi adındaki bir rahibenin yılan ve turna kuşu arasındaki mücadeleyi izlemesi ve bunun sonucunda da varolan Kung-Fu bilgilerinin üzerine yeni bilgiler eklemesiyle farklı bir stil oluşturduğudur. Ng Moi, Wing Chun adındaki bir rahibenin bu sanatı pratik boyuta indirgediğini görmesi üzerine de kendi oluşturduğu sanata Wing Chun (Sonsuz Bahar, Güzel Bahar) adını verdiği söylenir. Bu, tarihsel ve efsanevi kısımdır; doğru olup olmaması bizi pek de ilgilendiren bir konu değildir. Peki, Wing Chun uygulama alanları nelerdir? Gerçekçiliği ne kadardır? Pratik boyutu nedir ve kimler yapabilir?
Popülaritesini Ip Man* ve O’nun öğrencisi Bruce Lee ile arttıran Wing Chun, sahip olduğu gerçekçilik ve pratik boyutu itibariyle günbegün çoğalan bir kitleye hitap etmektedir. Öyle ki, artan kitlesiyle beraber sanattan spor algısına dönüşmeye başlamıştır. Bu sanatta esas olan, rakibin hamlesine karşı en kısa süre ve en etkili biçimde, en az gücü sarfederek karşılık vermektir; etkisiz hale getirmektir. Yani esas itibariyle, en pratik şekilde savunma yapmaktır ve bunu yapmaya çalışırken de kendini koruma/nefsi müdafaa bağlamında ‘savunma anında saldırı’yı da gerçekleştirmektir. Herhangi bir saldırıda hayatta kalma amacı ilk varoluşsal dürtü olacağından, Wing Chun eylemlerinde ‘tek kuralın hiçbir kural olmadığı’nı temel alarak hareket etmek esastır.
Geleneksel Çin dövüş sistemi ele alındığında Wing Chun’un yer dövüşü ve tutma, burkma, atma gibi teknikleri içermediği gözlenir. Geçen zaman ve doğan ihtiyaçlar sonucu, pratik boyutta karşılık bulması düşüncesiyle gelişmeyi ve gerçekçiliğini arttırmayı amaçlayarak yer dövüşü, tutma, burkma ve atma gibi teknikler de kullanılmaya başlanmıştır, ki bu Wing Tsun olarak genel bazlı kullanım adını almıştır. Lakin, günümüzde var olan organizasyonların çokluğu sonucu Ving Tsun, Wing Tsung gibi yazım şekillerini kullananlar da mevcuttur.
Üç temel boş el formu (Siu-Lim-Tao, Chum-Kiu ve Biu-Gee) ve bir tahta adam formu (Wooden Dummy) ile iki de aletli form bulunan Wing Tsun’da vücut, daha iyi bir şekilde hareketleri uygulama potansiyeli kazanır ve Chi Sao gibi çalışmalarla da rakiple yakın mesafedeki his alışverişi ve becerileri kazanılır. Formların vücuda yerleşmeye başlaması ve sürekli tekrarı sonrası hareketler vücuttan doğal bir şekilde ve fazla bir güce gereksinim duymadan nizami bir şekilde çıkmaya başlar. Bu nedenle, Wing Tsun yapmak için güçlü olmaya gerek olmadığı gibi genç olmak da şart değildir; fakat, tabii olarak profesyonel düşünenler için genç olmak bir avantajdır. (Salonlarda yapılan gözlemlerim itibariyle en çok yapan yaş aralığı 18-25, gençlerinse daha çok liseli yıllarda başladığıdır. Bunlar haricinde 30-45 yaş aralığı da yadsınamayacak bir durumdaki sporseverleri içermekte.)
Ayrıca belirtilmesi gereken diğer bir nokta, Wing Tsun’un gelişmeye ve değişime açık hareketler koordinasyonuna sahip olmasıdır. Yani belli kalıplar içine sıkıştırılmış tekniklerden oluşmaktan öte, karşı taraftan gelen ani tepkiler ve tehlikelere karşı kombine ataklarla cevap verme yeteneği kazanmak esastır. Bu bağlamda, zihnin açık olmasına yardım eder ve yapılan antrenmanlarla da günün stresini atmada yardımcı olur.
*2008 yılı yapımlı Ip Man Filmi, Wing Tsun Kung-Fu’nun dünya genelinde duyulmasını iyice arttırmıştır. Türkiye’de de 1980’li yıllardan beri faaliyet gösteren okullara rağbet gitgide artmaktadır.
- 4257 Kere Okundu
Etiketler
Spor - Uzak Doğu SporlarıYazar Hakkında
Enes Koc
Wing Chun | Savunma Sanatları
- Bahçelievler, İstanbul
- Uzak Doğu Sporları
- Tüm İstanbul
- 2000 TL/Saat
- Tanıtım Videosu
- Blog Yazarı (2 Yazı)
- 2014'den bu yana üye
- 3 gün önce
- Offline
Başarı Hikayeleri
Sabah açtığım ilana öğlene kadar, hepsi alanında uzman öğretmenler tarafından ilgi gösterildi ve yardımcı oldular. Bu sitenin tanıtımının daha fazla yapılması lazım. Şiddetle öneriyorum. Sosyal medya hesaplarımda gönüllü tanıtımınızı yapacağım.
Ahmet Okuyucu - Ankara