Blog: Yazı Ana Blog Sayfasına Geri Dön
Yazılım Mühendisliğinde Temiz Kod (Clean Code) Neden Önemlidir?
- Çetin S.
- 02 Şub 2015
Yaklaşık 14 senelik bir tecrübeye sahip, toplam 8 farklı projede, test mühendisliği, yazılım mühendisliği ve sistem mühendisliğinden, bölüm yöneticiliğine kadar yazılım geliştirmenin tüm pozisyonlarında çalışmış bir bilgisayar mühendisi olarak şunu rahatlıkla söylebilirim ki: “Ülkemizde çoğu yazılım şirketi temiz kodun ne kadar önemli olduğunu bilmiyor.”
Aslında, temiz kod (clean code) için kısaca “kaliteli kod” diyebiliriz. Temiz kod; kolayca okunabilen, gereksiz tekrarlar içermeyen, en az sayıda metod ve sınıf içeren, en az satır uzunluğunda olan, kolaylıkla bakım yapılabilen, kolaylıkla hataları tespit edilebilen ve düzeltilebilen ve genişletilebilen, bağımlılıklardan uzak ve testlerden geçmiş olan kaynak kodudur.
Burada sorulacak soru şudur: Önemli olan, müşterinin o anki isterlerini karşılayacak kalitede ve yeterlilikte bir ürün mü geliştirmektir? Yoksa, önemli olan, ortaya çıkan hatalar ve müşterinin yeni isterleri doğrultusunda yapılacak bakım-tutum ve iyileştirme çalışmalarında en az değişiklik gerektirecek kadar kaliteli bir ürün mü geliştirmektir?
Ülkemizde hemen hemen her alanda ve her sektörde bir problem çözme tekniği olarak sıklıkla kullanılan “günü kurtarmak” yöntemi, yazılım sektöründe de çoğu sorunların temeli olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte, yazılım sektöründe de, şirketler maalesef “günü kurtarmak” adına müşterinin o anki isterlerini karşılayacak kalitede ve yeterlilikte bir ürün geliştirmeyi tercih etmektedirler. Ortaya çıkabilecek potansiyel hatalar ve müşterinin yeni isterleri doğrultusunda yapılacak bakım-tutum ve iyileştirme çalışmalarını en az değişiklik, işgücü ve dolayısıyla en az para ile yapabileceğimiz kalitede ürünler çıkarmak ise, o an için kaliteyle doğru orantılı olarak biraz daha masraflı olmaktadır. Ancak, bu masraf, gelecekteki olası hata ve iyileştirmeler için harcanacak paralardaki düşüş ile karşılaştırıldığında, uzun vadede getirisinin ne denli yüksek olduğu aşikardır. Günümüzün şirketleri, projelere ve sektöre bu ölçüde geniş bir vizyonda bakamamakta ve kelimenin tam anlamıyla “günü kurtarma” çabasıyla, ellerindeki projeyi biran önce bitirme ve müşteriye teslim etme kaygısıyla çalışmaktadırlar. Böyle bir çaba da sadece iki farklı sonuç doğurmaktadır: Gelecekte müşteri söz konusu ürün ile ilgili onlarca hata ile karşılaşmakta ve bir daha bu şirketle çalışmama kararı almakta veya şirket yaptığı kötü tasarımın üzerine müşterin yeni isterlerini gerçekleyecek şekilde bir güncelleme yapamadığından projeyi devam ettirememektedir. Her iki sonuç ta başarısızlığın ta kendisidir.
Kısa vadede biraz masraflı olan bu yol, orta ve uzun vadede ciddi getirileri olan bir yöntemdir. Ülkemizde, yazılım şirketlerinde görev alan orta ve üst düzey yöneticiler, “temiz kod” konusundaki ilgili ve alakalarını artırmalı, kaliteyi yazılım geliştirme süreçlerinin en önemli unsurlarından biri haline getirmelidirler.
- 2390 Kere Okundu
Etiketler
Bilgisayar - ProgramlamaYazar Hakkında
Çetin S.
Bilgisayar Mühendisi
- Maltepe, İstanbul
- Matematik, Yabancı Dil, Bilgisayar Müh., Yazılım Müh., İngilizce, C, C++, Java, MS Excel, MS Word
- Tüm İstanbul
- 125 TL/Saat
- Onaylı Üye
- (3 Yorum)
- Blog Yazarı (6 Yazı)
- 2014'den bu yana üye
- 1 yıl önce
- Offline
Başarı Hikayeleri
Bu kadar etkili olacağını düşünmemiştim. Çok sağolun. Bu gün itibari ile bana 21 öğrenci kazandırdınız. Sizlere ne kadar teşekkür etsem az olur.
Ahmet B. - Aydın