Skip to content

Blog

İngilizce eğitiminde Türkçenin yasaklanmasının faydaları (DİKKAT: İroni içerir!)

  • Özer K.
  • 02 Şub 2015

Türkçenin, İngilizce eğitim sürecine dahil edilip edilmemesi yönünde sayısız tartışma oladursun, genellikle dil kurslarının favorisi olan Türkçe konuşma yasağının zaman içinde İngilizce öğretmenlerine kazandırmış olduğu sayısız erdemlerin bazılarından bahsetmek istiyorum.

Yazılım Mühendisliğinde Temiz Kod (Clean Code) Neden Önemlidir?

  • Çetin S.
  • 02 Şub 2015

Yaklaşık 14 senelik bir tecrübeye sahip, toplam 8 farklı projede, test mühendisliği, yazılım mühendisliği ve sistem mühendisliğinden, bölüm yöneticiliğine kadar yazılım geliştirmenin tüm pozisyonlarında çalışmış bir bilgisayar mühendisi olarak şunu rahatlıkla söylebilirim ki: “Ülkemizde çoğu yazılım şirketi temiz kodun ne kadar önemli olduğunu bilmiyor.” Aslında, temiz kod (clean code) için kısaca “kaliteli kod” diyebiliriz. Temiz kod; kolayca okunabilen, gereksiz tekrarlar içermeyen, en az sayıda metod ve sınıf içeren, en az satır uzunluğunda olan, kolaylıkla bakım yapılabilen, kolaylıkla hataları tespit edilebilen ve düzeltilebilen ve genişletilebilen, bağımlılıklardan uzak ve testlerden geçmiş olan kaynak kodudur.

İngilizce düşünmek mi? İngilizcedeki gibi düşünmek mi?

  • Özer K.
  • 02 Şub 2015

Türkiye’de İngilizce öğrenme sürecinden geçen hemen herkes bu sözü şu veya bu şekilde duymuştur. Peki İngilizce düşünmek nedir? Bir İngiliz gibi düşünmeyi mi gerektirir? Yoksa Türkçeyi zihinlerimizden tamamen kazıyıp, anadilimiz İngilizceymiş gibi, İngilizce olarak düşünmeye çalışma çabası mıdır? Eğer öyleyse akıllara şu soru geliyor: İngilizce düşünmeye yetecek kadar İngilizce biliyor muyum? Anadili İngilizce olan bir ülkede doğup büyümediyseniz bu maalesef mümkün değil. İngilizceyi ikinci bir dil olarak öğrenen bir Türkün, yukarıda kastedilen manada ‘İngilizce düşünmesi’ bir noktaya kadar olur. Mesela bu kişi domatesi, soğanı İngilizce düşünebilir ancak sıra karalahanaya geldiğinde kara kara düşünebilir. Öyleyse burada bir kavram karmaşası olabilir mi? Eğitimciler tarafından ısrarla vurgulanan bu kavramla aslında başka bir şey mi kastediliyor?

Farklı bir İngilizce alıştırma kitabı: Çeviriyle Öğren

  • Özer K.
  • 02 Şub 2015

Çeviriyle Öğren, eğitim sistemimizde üzerinde neredeyse hiç durulmayan, ancak İngilizce konuşma-yazma becerilerinin temelini oluşturan Türkçeden İngilizceye çeviriyi hedef alıyor. Birçok kişi İngilizceyi anlayıp konuşamadığından yakınıyor. Bunun sebebi yıllar boyunca İngilizceden Türkçeye odaklı bir eğitim almış olmamız. Oysaki İngilizce konuşmak, bir bakıma Türkçeden İngilizceye çeviri yapmaya benzer ve bu, diğerinden daha zordur. Türkçeden İngilizceye çeviri yapmayı, fen derslerinde deney yapmaya benzetebilirsiniz. Bazen, bize anlatılanlar ne kadar açık ve net olursa olsun, kendimiz yapmadan, denemeden öğrenemeyiz. Bu kitap bu noktada size deneme yapma şansı sunuyor. Başka hiçbir kitapta bulamayacağınız, konulara göre ayrılmış Türkçeden İngilizceye cümle çevirileri yaptırarak öğrendiklerinizi somutlaştırmanızı sağlıyor.

SSL Sertifikası Nedir ve Seo İle ilişkisi Nedir

  • Çağrı Güngör
  • 30 Oca 2015

SSL sertifikasını web sitesi içerisinde bir çeşit karşılıklı güvenliği sağlayan protokol olarak görebiliriz. Bu sertifika ile hem web site kullanıcısı ve hemde yöntecisi güvenliğini bir üst düzeye çıkartır. Kullanıcı açısından sağladığı en önemli faydası kullanıcıya ait bilgilerin 3. şahıslara geçmesini engellemektedir. Bu bilgiler kişisel bilgiler, şifre bilgileri veya kredi kartı bilgileri olabilir. Web sitesine sağladığı yararlar ise kullanıcı güvenilirliği ve yüzbin dolara kadar güvence vermesidir.

Başarı Hikayeleri

Bu site aracılığıyla hem bildiklerimi paylaşmanın verdiği mutluluğunu yaşıyor hem de aylık harçlığımı çıkarabiliyorum. Teşekkürler Ozelders.com.

Büşra K. - İstanbul